*pressimatka*
Latvia on täynnä kiehtovia matkakohteita, ja erityisesti maan pohjoisosassa sijaitseva Vidzemen alue tarjoaa matkailijalle upeita maisemia, kulttuuririkkautta ja historiallisia nähtävyyksiä. Vidzemen sydämessä, lähellä Riianlahtea, sijaitsee Limbažin alue, joka tunnetaan vehreistä metsistään, kirkkaista järvistään ja keskiaikaisista linnoituksistaan, joihin minulla oli ilo päästä tutustumaan kolmen päivän pressimatkalla.
Tässä blogipostauksessa kerron meidän ensimmäisen matkapäivän ohjelmasta ja keskitytään Vidzemen Limbažin ja Valmieran alueelle.
Birinin linna
Vidzemen alueella on runsaasti upeita kartanoita ja linnoja, jotka kertovat alueen vauraasta menneisyydestä. Yksi alueen helmistä on tämän vaaleanpunaisen romanttinen Birinin kartanolinna (latvian kielellä Bīriņu pils), joka sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Limbažista ja n. 60 km päästä Riiasta. Kiva pysähdyskohde niin yöpymiseen kuin ruokailuun, jos olet vaikka ajamassa Via Balticaa.
Kartano tarjoaa mahdollisuuden ihailla 1800-luvun arkkitehtuuria, ja sen ympärillä olevat puutarhat ovat erityisen kauniita kesäisin. Nykyään linnassa toimii ympärivuoden avoinna oleva hotelli sekä ravintola, joka suosii paikallisia raaka-aineita. Täytyy ihan antaa erityismaininta ruoan korkealle tasolle. Oli nimittäin sen verran hyvää.
Birinin linnan historia juontaa vuoteen 1860, jolloin se rakennettiin von Pistolkorsin perheelle. Vaikka linna onkin suhteellisen pieni, se tekee vaikutuksen tyylikkään ja ilmeikkään ulkonäön kanssa.
Nykyään Birinin linna on suosittu juhlien, seminaarien ja hotellivieraiden paikka, joka ilahduttaa viihtyisällä ravintolallaan ja kesäisin linnan edustalla on myös aurinkoinen terassi.
Olisi muuten aika ihana yöpyä tässä vaaleanpunaisessa sviitissä, josta löytyy myös oma piano.
Dzīvā sudraba muzejs (hopeamuseo)
Jos täällä suunnalla liikkuu, niin kannattaa samalla pistäytyä Latvian Limbažissa sijaitsevassa hopeamuseossa, joka tarjoaa upeita käsityönä tehtyjä hopeatöitä. Kyseessä on latvialaisen, jo edesmenneen hopeasepän Oleg Auzerin uskomattomia mestaritöitä. Kuten kuvista voi päätellä töiden tekoon on mennyt vuosikausia ottaen huomion pikkutarkat yksityiskohdat.
Zilākalnsin vierailukeskus ja näköalatorni
Sitten siirrytäänkin Latvian Valmieran suuntaan ja piipahdetaan Zilākalnsin vierailukeskuksessa ja näköalatornissa. Kukkula on tunnettu mystisestä ja pyhästä merkityksestään sekä ainutlaatuisista maisemistaan. Alue on ollut pyhä paikka muinaisille heimoille, ja siellä on harjoitettu erilaisia rituaaleja ja uskonnollisia seremonioita.
Zilākalnsin vierailukeskus on täydellinen paikka aloittaa tutustuminen alueeseen. Vierailukeskus tarjoaa runsaasti tietoa Zilākalnsin historiasta, merkityksestä ja sen roolista paikallisessa kulttuurissa. Keskuksessa on interaktiivisia näyttelyitä, jotka esittelevät muinaisen Latvian kansan uskomuksia, perinteitä ja mäen merkitystä heidän elämässään.
Zilākalnsin mäen huipulla sijaitsee moderni näköalatorni, joka on erinomainen paikka kokea Vidzemen alueen upea luonto lintuperspektiivistä. Pienen puuskuttelutauko piti ottaa puolivälissä, mutta ylhäälltä tornista avautuvat maisemat ovat sen arvoiset. Kirkkaalla säällä näkyvyys ulottuu jopa useiden kymmenien kilometrien päähän.
Valmiermuižasin panimo
Yksi maan tunnetuimmista ja arvostetuimmista panimoista on Valmiermuižasin panimo, joka sijaitsee Valmierassa, Vidzemen alueella noin kahden tunnin ajomatkan päässä Riiasta. Tämä panimo ei ole pelkästään oluen valmistaja, vaan myös kulttauurikeskus, joka vaalii Latvian olutperinteitä.
Panimo sijaitsee entisellä kartanoalueella, jonka juuret ulottuvat 1700-luvulle saakka. Vaikka panimotoiminta on modernisoitu, paikka huokuu edelleen vanhan ajan kartanoiden charmia. Tänä päivänä Valmiermuižasin panimo tunnetaan erityisesti laadukkaista, käsityönä valmistetuista oluistaan, jotka kunnioittavat perinteitä mutta tuovat samalla innovatiivisia makuja kuluttajille.
Saimme maisteltavaksi useita panimon oluita ja vaikka en itse ole niin oluen ystävä, niin kyllähän nuo yllättävän hyviltä maistuivat kuitenkin. Panimon myymälästä voi ostaa myös olutta mukaansa ja muita paikallisia tuotteita, jotka ovat erinomainen matkamuisto tai lahja oluen ystävälle.
Ravintola Akustika
Meidän ilta huipentui ravintola Akustikaan, joka löytyy myös mainintana Michelin Guidesta. Ravintola toimii entisessä postitalossa Latvian Vidzemen Valmierassa, jossa meidät otti avosylin vastaan itse ravintolan omistaja.
Akustika on moderni, kodikas ja perheystävällinen ravintola. Edistääkseen kestävää ja vastuullista gastronomiaa ravintola tukee paikallisia tuottajia. Suurin osa ruoissa käytetyistä aineksista tulee paikallisilta tiloilta, mukaan lukien luomuliha, jota saadaan lähialueen maanviljelijöiltä. Menu vaihdetaan kahdesti vuodessa, ja siihen sisällytetään kauden mukaisia, luonnollisesti kasvatettuja puutarhatuotteita. Akustika säilyttää kulinaarisia perinteitä tarjoamalla ruokalistallaan perinteisiä latvialaisia makuja
Paikka on todellakin Michelin mainintansa ansainnut. Ruoka oli nimittäin aivan täydellistä ja voisi jopa todeta, että tämän kolmipäiväisen matkamme parhaimistoa.
Ravintolasalin lisäksi ravintola Akustikasta löytyy pienempi ruokailutila intiimimpään tunnelmaan, toisen kerroksen suuri sali suurempia yksityistilaisuuksia ja konsertteja varten sekä erikseen varustettu sikarihuone, jossa voi rauhassa nauttia juomia ja sikareita.
Valmiera-museo sekä de Woldemer-näyttely
Yksi merkittävimmistä paikoista, jossa on mahdollista sukeltaa syvemmälle Latvian historiaan ja kulttuuriperintöön, on Valmiera-museo ja sen erityinen vetonaula on de Woldemer-näyttely. Museo on rakennettu vanhan kaupungin raunioihin ja museon isojen ikkunoidenn takaa näkyykin vanhan kaupungin alkuperäiset muurit.
Valmiera-museo sijaitsee kaupungin historiallisessa keskustassa, jossa se ympäröi vanhoja linnanraunioita ja kauniita puistoalueita. Woldemer-näyttely on Valmiera-museon yksi tunnetuimmista ja kiehtovimmista kokoelmista. Tämä näyttely kertoo tarinan Valmieran historiasta ja kaupungin kehityksestä eri aikakausina. Nimi "Woldemer" juontaa juurensa Valmieran vanhoista nimityksistä ja symboloi kaupungin eri vaiheita aina keskiajalta nykypäivään. Woldemer-näyttely tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden kokea historiaa interaktiivisten näyttelyiden avulla.
Hotelli Wolmar
Intensiivisen päivän jälkeen olikin aika kellistää pää tyynyyn hotelli Wolmarissa. Hotelli Wolmarin sijainti on yksi sen suurimmista eduista. Se sijaitsee lähellä Valmieran historiallisia nähtävyyksiä, kuten Valmieran linnanraunioita ja kulttuurikeskuksia.
Seuraavassa blogipostauksessa jatketaankin sitten matkantekoa ja vieraillaan mm. Cesiksessä ja Siguldassa, illallistetaan vihreän Michelin tähden paikassa nimeltään Pavāru mājā sekä piipahdetaan koivunmahlatuotteita valmistavassa Birzīssä ja koko matka huipentui köysirata Zērglisiin ja huimaan Ziplineen, joten stay tuned! Paljon on vielä tulossa matkavinkkejä Pohjois-Latviaan.