sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Unohtumattomalla Tonava-risteilyllä

*yhteistyössä Kristina Cruisesin kanssa*

Kotimaisen perheomisteisen matkatoimiston, Kristina Cruisesin tarjoamat jokiristeilyt ovat täydellinen tapa kokea Euroopan upeimpia maisemia ja historiaa huokuvia kaupunkeja mukavan helposti. Riittää, että astut laivaan ja jokilaiva vie sinut aina uuteen kohteeseen. Yksi suosituimmista jokiristeilyistä on Tonava-risteily Swiss Pearl -jokilaivalla, joka tarjoaa unohtumattoman matkan pitkin yhtä Euroopan pisimmistä ja maisemiltaa kauneimmista joista. Nyttenkin tämä risteily oli loppuunmyyty ja enemmänkin olisi ollut tulijoita mitä pystyttiin ottamaan. Kyseessä on Kristinan Oma laiva -risteily, jossa risteilyllä on vain suomalaista matkaseuraa.


Laivalla on kaikki modernit mukavuudet, kuten tilavat hytit, ravintola, baari sekä aurinkokansi, josta voit nauttia maisemista päivän aikana. Swiss Pearl on suunniteltu erityisesti jokiristeilyjä varten, joten se sopii täydellisesti navigoimaan Tonavan kaltaisia kauniita vesistöjä. Laiva on kokenut myös täydellisen remontin kuluvan vuoden 24 aikana, joten kaikki oli uuden karheaa.


Tässä blogipostauksessa sukelletaan syvemmälle tähän ainutlaatuiseen viikon mittaiseen matkakokemukseen. Olitpa sitten kokeneempi risteilymatkustaja tai harkitsemassa ensimmäistä kertaa jokiristeilyä, niin Tonava tarjoaa upean elämyksen. Itselläni tämä Tonava-risteily on ollut pitkäaikaisena haaveena ja nyt saakin sitten vetää yhden kohteen yli bucket listaltani. Itselleni tuli myös kaksi uutta maata tämän risteilyn puitteissa, joten nyt on 40 maata nähtynä.


Miksi valita Kristina Cruises?

Kristina Cruises on suomalainen perheomisteinen matkailuyritys, joka on toiminut jo seitsemän vuosikymmenen ajan vuodesta 1953. Kristina tunnetaan laadukkaista risteilyistään ja henkilökohtaisesta suomenkielisestä palvelustaan. Heidän Tonava-risteilynsä Swiss Pearl -jokilaivalla on erityisen suosittu juuri sen monipuolisen reitin ja laivan mukavuuksien ansiosta. Swiss Pearl on keskikokoinen jokilaiva, jossa on tilaa noin 120 matkustajalle, mikä tekee matkasta intiimin ja rauhallisen.

Kristina Cruisesin risteilyhintoihin sisältyy myös lennot, joten itse ei tarvitse niistäkään huolehtia ja stressata. Suomen lentokentällä on vastassa myös jo suomenkielinen opas, joka auttaa tarvittaessa lähtöselvityksen kanssa ja saavuttaessa itse kohteeseen, opas odottelee matkalaukkuhihnojen luona, josta on sitten helppo lähteä yhdessä eteenpäin kohti bussia, joka kuljettaa sitten lähtijät jokilaivalle. Laivan henkilökunta huolehtii myös laukkujen siirrosta bussista laivan hyttiin. 

Tonava-risteilyn reitti


Tonava-risteilyllä pääsee näkemään Euroopan upeimpia kaupunkeja ja historiallisia paikkoja – kaikki kätevästi yhdellä matkalla. Tonava-risteily kulkee Saksan, Itävallan, Slovakian ja Unkarin läpi, joten samalla matkalla tulee koettua neljä eri maata ja kulttuuria.


Reitin varrelle osuu myös monta sulkua, joita olikin aina jännä seurata, kun korkeuseroja voi olla jopa 8 metriä. Aika huima tunne, kun yhtäkkiä ikkunasta näkyykin vain sulun seinämä ja mennään ihan sulkujen seinämiä hipoen.


 Tonava-risteiyn lento on Saksan Muncheniin ja risteily starttaa normaalisti Saksan Passausta. Nyt Tonovan tulvatilanteesta johtuen ja sulkujen ollessa kiinni, siirryimme bussilla suoraan Wieniin odottamaan vedenpinnan laskemista ja sulkujen avautumista. Täältä Wienistä starttasimme sitten normaalin risteilyohjelman puitteissa.  

Jokiristeilyyn voi ostaa valmiin retkipaketin 149 eurolla sisältäen kolme eri retkeä suomalaisella tulkkauksella/opastuksella. Hinta on mieletäni erittäin kohtuullinen, jos vertaa esim. Roayal Caribbeanin retkihintoihin, jolla risteilimme Välimerellä muutama vuosi sitten. Siellä ei olisi tuolla hinnalla saanut edes muutaman tunnin retkeä, vaan puolipäiväretkien hinta pyöri useammassa sadassa eurossa, joten tuo retkipaketin hinta yllätti kyllä positiivisesti. Toki eri kohteisiin pystyy tutustumaan myös aina omatoimisesti, mutta kyllähän opastetuista retkistä saa vaan niin paljon enemmän irti.

1. Wien, Itävalta



Wienin loistokkaat palatsit ja klassisen musiikin konsertti olivat yksi risteilyn kohokohdista. Wien on ehdottomasti yksi kauneimmista käymistäni kaupungeista ja niin paljon jäi vielä näkemättä, että tänne pitää kyllä vielä palata ajan kanssa. 


Kaupungin rikas kulttuuriperintö ja historialliset nähtävyydet, kuten Pyhän Tapanin tuomiokirkko ja Hofburgin palatsi, tarjoavat jokaiselle jotakin. Laiva pysähtyy yön yli Wienissä, mikä antaa mahdollisuuden tutustua kaupunkiin opastetuilla retkillä sekä omatoimisesti.


Wienin klassisen musiikin konsertti pidettiin entisessä pankissa, joka tarjosikin upeat puitteet sille. Konsertissa soi monia tunnettuja sävellyksiä mm. Mozartilta ja Straussilta. Googlen "mikä tämä kappale on" -toiminto olikin kätevä tällaiseen tilanteeseen, jollei heti tunnista mikä kappale on kyseesä. 


2. Esztergom, Unkari



Unkarin Esztergom oli meidän ensimmäinen kohde Wienin jälkeen. Esztergom on vajaan 30.000 asukkaan kaupunki Tonavan varrella jonne saavuimme aamuyöstä ja aamiaisen jälkeen olikin aikaa lähteä kiertelemään kaupunkia omatoimisesti. 


Esztergomin tunnetuin nähtävyys on Pyhän Tapanin Basilika, joka olikin upea ilmestys Tonavalta käsin. Saimme ihailla sitä saavuttaessa aamuyöstä Eszgtergomiin, kuten lähtiessämme eteenpäin kohti Budapestiä. Basilikaan on ilmainen sisäänpääsy ja sinne on suht lyhyt kävelymatka satamasta.


Tonavan varrella sijaitse Esztergom oli täydellinen yhdistelmä rauhaa ja historiaa. Täältä meidän jokiristeily jatkuikin sitten kohti Unkarin Budapestiä.

3. Budapest, Unkari



Tonava jakaa Budapestin kahteen osaan – Budan ja Pestin. Kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu Parlamenttitalo, jonka edestä jokilaivamme lipui mennen tullen, Kalastajalinnake ja Gellért-kukkula, josta avautuu upea näkymä itse kaupunkiin ja sen historiallisiin rakennuksiin.  


Jokilaiva viipyy Budapestissä yön yli, joten itse kaupunkiin ehtii tutustumaan myös kivasti ja käydä vaikka piipahtamassa tunnetuissa Széchenyin tai Gellértin kylpylässä. 


Budapestin jälkeen matkamme jatkuikin sitten kohti Slovakian Bratislavaa, jonne matkattiin yön yli. Tällainen jokiristeily on siitä kiva, että laiva ei keinu ollenkaan, koska joella ei ole sellaista aallokkoa mitä merellä voi syntyä. Meno on aina rauhallisen tasaista.   

4. Bratislava, Slovakia



Slovakian pääkaupunki, Bratislava on tunnettu idyllisestä vanhastakaupungistaan sekä rikkaasta historiastaan. Bratislava ei ole ehkä suomalaisille niin tunnettu, koska sinne ei ole suoria lentoja, joten se on jäänyt monelle ehkä vähän tuntemattomaksi kuten itsellekin.

 Yksi Bratislavan tunnetuimmista nähtävyyksistä on Bratislavan linna, joka kohoaa kaupungin yläpuolelle. Linnaan on mahdollista tutustua myös sisältä, mutta ei ilmeisesti ole vaivan arvoinen, koska linna toimii enemmänkin hallinnollisena rakennuksena, joten ulkopuolelta ihailu riittää hyvinkin ja Tonavalta käsin linna näkyykin upeasti.

Bratislavan vanhassa kaupungissa ihailimme puolestaan kauniita barokki- ja goottilaistyylisiä rakennuksia ja tietysti piti käydä kurkkaamassa Bratislavan kuuluisin ja kuvatuin viemärimies Cumil, joka kurkistaa sadevesikaivon alta kävelykatu Panskan varrella.

Risteily tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua tähän viehättävään pääkaupunkiin mukavasti ilman kiirettä. Laiva oli kiinnittyneenä kuusi tuntia ja siinä ajassa ehdimme hyvin kiertämään Bratislavan vanhan kaupungin ja käydä vielä shoppailemessa Tonavan varrella sijaitsevassa isossa kauppakeskuksessa nimeltään Eurovea.


5. Melk ja Wachau-laakso



Tonavan varrella sijaitseva Wachau-laakso on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Alue on tunnettu viinitarhoistaan, hedelmätarhoistaan ja kauniista keskiaikaisista kylistään. Risteilyn aikana voit nauttia tämän alueen upeista maisemista sekä pysähtyä 5.000 asukkaan Melkin kylässä ja piipahtaa sen kuuluisassa Melkin luostarissa, joka on yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista barokkirakennuksista.

Luostarin paikalla sijaitsi alunperin Babenberg-suvun linna, joka luovutettiin benediktiiniläismunkeille vuonna 1089. Nykyinen barokkilaistyylinen luostari on rakennettu 1700-luvulla ja siellä toimii nykyisin myös yli 900 oppilaan yksityiskoulu, joista yksi oppilas toimikin meidän oppaana. Munkkeja on jäljellä enää 22, joista kaksi toimii myös yksityiskoulun opettajina.


Itse luostarin sisällä oli harmillisesti kuvauskielto, joten tässä vain kuvia luostarin ulkopuolelta sekä puutarhassa sijainneesta upeasta vaaleanpunaisesta paviljongista. Melkin luostarin kirjasto ja erityisesti kirkko tekivät todella suuren vaikutuksen ja olisi niin mieli tehnyt kuvata ne teillekin tänne, mutta minkäs teet. Kirkko oli yksi upeimmista ikinä näkemistäni kirkoista sisätiloiltaan. Toki ei Melkin luostanin kirjastokaan jäänyt huomiotta ja sen vanhin kirja löytyy 800-luvulta.



Swiss Pearl – jokilaivan mukavuudet


Matkustaminen Scylla -varustamon Swiss Pearl -jokilaivalla tarjoaa erinomaiset puitteet rentouttavaan lomaan. Laivan hytit ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, ja jokaisessa hytissä on ikkunat tai ranskalaiset parvekkeet, joista voi ihailla ohi lipuvia maisemia. Laivassa on yhteensä 70 hyttiä ja matkustajia palvelee 30 hengen miehistö.


Laivassa on hyttejä kolmella kannella. 2. ja 3. kannella olevissa hyteissä on ranskalaiset parvekkeet, joista on kiva kurkkia maisemia ja ohi lipuvia muita jokilaivoja. 1. kannen hyteissä on pienemmät ikkunat ja ovat hinnaltaan hieman edukkaampia. Meillä oli 3. kannella sijaitseva hytti, johon oltiin todella tyytyväisiä. Hyteissä on myös itse säädettävissä oleva ilmastointi ja isohko kylpyhuone tilavalla suihkulla. Hyteistä löytyy myös tallelokero, minijääkaappi sekä runsaasti säilytystilaa niin laatikostoissa kuin kaapeissa. Hyteistä löytyy myös televisiot ja laivalla on tarjolla ilmainen wifi-yhteys.
 
Ruokailu tapahtuu laivan tyylikkäässä ravintolasalissa, jossa on monipuolinen ruokalista kattaen niin kansainväliset kuin paikalliset herkut, ja ateriat nautitaan elegantissa ympäristössä, jossa maisemat vaihtuvat jatkuvasti.

Aamupala on tarjolla buffet periaatteella ja lisäksi on erikseen tilattavissa olevia annoksia kuten esim. puuroa ja munakasta. Lounas sekä päivällinen kattaa aina alkuruoan, keiton sekä pääruoan kolmesta eri vaihtoehdosta (kala, liha ja kasvis) sekä jälkiruokavaihtoehtoja on aina kaksi. Risteilyn hintaan kuuluu ruokailun yhteydessä myös aina ruokajuomat kattaen talon viinit, jotka olivat ihan laadukkaita ja niitä todellakin tarjoiltiin rutkalla kädeltä. Laivalla on tarjolla myös aina iltapäiväkahvit kakkujen kera, joten ei tuolla ainakaan nälkä pääse ylllättämään. Ruoan taso oli myös mielestäni laadukasta, henkilökunta erittäin ystävällistä. Mainittakoon, että laivan vesi on myös juomakelpoista.


Laivalta löytyy myös aurinkokansi, josta käsin voit nauttia kauniista maisemista, ottaa aurinkoa tai vain rentoutua lukemalla kirjaa. Päivän päätteeksi laivan baarissa on mukava rentoutua ja vaihtaa kokemuksia muiden matkustajien kanssa, samalla kun nautit drinkin jokimaisemien ympäröimänä.
 

Miksi valita Tonava-jokiristeily?


Tonava-jokiristeily on täydellinen tapa kokea Keski-Euroopan neljä upeaa maata  rauhallisesti ja mukavasti. Laivalla matkustaminen antaa mahdollisuuden nähdä eri kaupunkeja ja maita ilman kiireistä aikataulua tai jatkuvia hotellivaihtoja. Jokiristeily tarjoaa myös mahdollisuuden nähdä maisemia, joita ei voi kokea maanteitse matkustaessa – Tonava tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä kukkuloille, viinitarhoille ja vanhoille linnoille.

Kristina Cruisesin Tonava-risteily Swiss Pearl -jokilaivalla yhdistää luksuksen ja seikkailun saumattomasti. Risteilyn kohokohdat, mukaan lukien pysähdykset historiallisissa kaupungeissa ja mahdollisuus nauttia laivan mukavuuksista, tekevät tästä risteilystä täydellisen. Lisäksi jos oma kielitaito on vähän heikommissa antimissa, niin risteilyn ajan on mukana koko ajan ystävällisiä ja avuliaita suomenkielisiä oppaita huolehtimassa risteilyn mutkattommasta sujuvuudesta. Laivan ruokalistat ja kuulutukset ovat myös aina suomeksi, joten risteilystä nauttiminen ei ainakaan kaadu kielitaidottomuuteen. 

Kristina Cruisesin Tonava-risteily Swiss Pearl -jokilaivalla on upea mahdollisuus yhdistää niin kulttuuri, historia kuin rentoutuminen hyvän ruoan parissa upeista maisemista nauttien. Tämä on erinomainen tapa viettää myös yhteistä aikaa vaikkapa useamman sukupolven kesken ja monella tuntuikin osuvan syntymäpäivä risteilyn ajankohtaan, joita henkilökunta sitten muisti kakuin ja lauluin.

Kiitos Kristina Cruises näistä unohtumattomista elämyksistä ja upeista maisemista Tonavalla. Tällä jokiristeilyllä tuli nähtyä niin paljon, että meneekin hetki näitä sulatellessa ja tätä risteilyä voin suositella lämpimästi. Erittäin antoisa kokemus!


1 kommentti:

  1. Olipa ihanaa lukea kuvauksesi tästä hienosta risteilymahdollisuudesta. Paikat olivat ihan jokainen meille jo tuttuja, mutta olemme ajelleet Tonavan varsilla autolla ja välillä nostaneet pyörät auton perästä nauttiaksemme maisemista ja luonnosta läheltä. Risteily voisi olla kiva kokemus. Aila

    VastaaPoista