sunnuntai 4. elokuuta 2024

Bussimatkalla Tartossa ja Riiassa

*Yhteistyössä Pohjolan Matkan kanssa*

Mikä olisikaan parempi tapa viettää äiti-tytär laatuaikaa, kuin hypätä bussin kyytiin ja matkata kohti Tarttoa ja Riikaa. Pohjolan Matka tarjosi tähän loistavan mahdollisuuden ja saatiin kivoja yhteisiä muistoja. Bussilla matkustaminen on lisäksi vaivattoman mukavaa sekä ekologinen vaihtoehto verrattuna lentämiseen.

Hypätään siis Pohjolan Matkan kyytiin ja kurkataan meidän viiden päivän mittaiseen Tartto-Riika matkaamme.

Miksi valita Pohjolan Matka?

Pohjolan Matka tunnetaan laadukkaista ja hyvin järjestetyistä bussiretkistä, joissa matkustajien mukavuus ja turvallisuus ovat etusijalla. Heidän ammattitaitoiset ja suomea puhuvat suomalaiset kuljettajansa varmistavat, että matka sujuu mutkattomasti alusta loppuun. Bussilla matkustaminen on oikeastaan ihan mukavaa ja maisematkin vaihtuvat koko ajan. 


Matkaohjelma: Tartto ja Riika


Päivä 1: Lähtö ja saapuminen Tarttoon

Meidän matka alkoi Helsingin Länsisatamasta ja hypättiin klo 13.30 lähtevään Tallinkin lauttaan ja matkattiin lahden yli Tallinnaan. Bussi kerää matkan varrelta maakunnasta jo tulijoita mukaansa, mutta näin pääkaupunkiseudulla asuvana, me saavuimme suoraan satamaan ja laitoimme matkalaukun bussin kyytiin, jossa se menikin kätevästi laivamatkan ajan eikä tarvinnut sitä itse kuljetella laivassa.  

Ensimmäisenä kohteena meillä oli Tartto, Viron toiseksi suurin kaupunki ja vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tartto on tunnettu myös historiallisesta yliopistostaan. Kaupunki on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia, viehättäviä jokimaisemia ja puistoja, joissa voi nauttia rauhallisesta kävelystä. 

Matkaa tähän siirtymiseen Tallinnasta kesti n. kolmisen tuntia yhden pysähdyksen taktiikalla, joten ei ollenkaan paha siirtymä maisemia katsellessa.

Hotelli Tartossa - Hotel Dorpat



Majoituimme Tartossa Hotelli Dorpatissa, joka on kolmen tähden siisti perushotelli Emajoen varrella, aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Hotelli Dorpatin huoneet ovat moderneja ja monesta huoneesta avautuu upea näkymä Emajoelle.

Hotellissa on myös Herb spa-osasto, jossa kävin itsekin kokeilemassa ihanan rentouttavan klassisen 50 min hieronnan. Tarjolla oli laaja kirjo erilaisia hierontoja ja myös kasvohoitoja. Hinnat olivat myös Suomen hintoja halvemmat.


Kävelymatkan päässä hotellista löytyvät kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kuten Raatihuoneentori ja Ahhaa-tiedekeskus. Hotellin vieressä tai oikeastaan ihan kiinni siinä, on kauppakeskus Tartu ja tien toisella puolella löytyy myös iso Tartu Kaupamaja, joten shoppailumatka hotellista ei ole ainakaan pitkä, jos sitä aktiviteettiä kaipaa.

Ehdimme vielä pienelle kävelylenkille saapumispäivän iltasella ja kävelimme Emajoen rantabulevardia pitkin Raatihuoneentorille ja samalla saimme nauttia kivasta kansainvälisestä tunnelmasta lämpimässä kesäillassa auringon juuri laskiessa. Rantabulevardin baarit olivat aivan täynnä, vaikka olikin arkipäivä, joten tuli ihan eteläisempikin kohde mieleen.


Päivä 2: Päivä Tartossa


Toisena matkapäivänä meillä oli koko päivä aikaa nauttia Tarton tarjonnasta ja kokosin tähän Tarton päänähtävyyksiä, missä me kävimme. Toki Tartto tarjoaa paljon muutakin mitä nämä nyt alla luetellut kohteet. 

Tarton päänähtävyydet



Raatihuoneentori ja Raatihuone

Raatihuoneentori on Tarton sydän ja kaupungin suosittu kohtaamispaikka. Torin laidalla sijaitsee kaunis barokkityylinen raatihuone, joka on peräisin 1700-luvulta. Torin ympärillä on myös useita viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joissa voi nauttia paikallisista herkuista ja seurata kaupungin ihmisvilinää.



Toomemäen puisto ja Tuomiokirkko

Toomemäen puisto on vehreä ja rauhallinen alue, joka sijaitsee hieman kaupungin keskustan ulkopuolella, jonne teimme pienen opastetun kierroksen Pohjolan Matkan kyydissä. 

Puiston korkeimmalla kohdalla seisoo Tarton tuomiokirkko, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä historiallisista rakennuksista. Keskiaikainen kirkko on tuhoutunut useina vuosikymmeninä ja on periaatteessa raunioina, mutta sen jäljellä olevat osat ovat vaikuttava näky. Oppaamme kertoi, että nyt kesällä siellä on ollut myös kesäteatteriesityksiä, joka sopiikin oikein hyvin noiden holvikaarien alle.


Emajoen rantakatu

Emajoen varrella kulkeva rantakatu on kaunis paikka kävely- tai pyöräretkelle. Kesäisin voit vuokrata polkuveneen tai osallistua jokiristeilylle ja ihailla kaupunkia vesiltä käsin. Rantapuistossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden, joten se on aina eläväinen paikka.


Jokiristeily Tarton Emajoella



Jos haluaa lähteä nauttimaan Tarton kauniista jokimaisemista, niin esim. jokilaiva Pegasus lähtee kätevästi hotelli Dorpatin edestä. Lähtöjä oli kaksi päivässä klo 12 ja 14. Hotellin asukkaille risteily on hieman edullisempi (9 € ja muille 11 €/aikuinen).

Meille osui juuri sadekuuro risteilyn alkumetreillä, mutta onneksi laivassa on myös katetut tilat, joten sade ei juurikaan haitannut maisemista nauttimisesta.


Ravintolavinkki Tarttoon - ravintola Joyce



Tarttoon matkaaville vielä vinkkinä tämä ravintola Joyce, joka löytyy myös Michelin Guidesta, joten ruoka on taatusti hyvää (tämä ei siis sisälly matkan hintaan, vaan omatoimikohde)

Ravintola Joyce sijaitsee V-Spaa hotellin kupeessa, kätevästi lähellä kaupungin keskustaa. Ravintola on valittu monesti myös Tarton parhaimmaksi ravintolaksi. Ravintolan menussa yhdistyy paikallisia ja balttialaisia vaikutteita.

Pääkokkina toimiva Janis Dancis on makumaailman lahjakkuus, joka on hankkinut kokemusta erilaisista Michelin-tähden ravintoloista Euroopassa. Hänen brändinä on luoda intensiivisiä ja puhtaita makuja. Hänen laadun salaisuus on yksinkertaisissa ja perinteisissä tuotteissa. Annokset olivat myös kauniisti aseteltu ja henkilökunta asiantuntevaa.

Ravintola Joycella on viihtyisä terassi, jossa voi myös ruokailla. Ravintolasta löytyy myös lapsille on menunsa, joten tähän ravintolaan voi mennä hyvin mielin myös lasten kanssa ja eikä tarvitse pähkäillä, että mikä annoksista soveltuisi lapsille.



Päivä 3: Tartosta Riikaan



Kolmantena päivänä matka jatkuu aamupalan jälkeen klo 9 kohti Latviaa ja sen pääkaupunkia Riikaa. Matka kesti noin nelisen tuntia yhdellä pysähdyksellä ja äkkiä tuokin aika hurahti. 

Heti Riikaan saavuttuamme meitä odotti matkan hintaan kuuluva yhteinen lounas (sisältäen alku-, pää- ja jälkiruoan) tunnelmallisessa vanhassa kaupungissa. Valitettavasti ravintolan nimi on jo päässyt unohtumaan. 

Lounaan jälkeen suomenkielinen opas olikin meitä jo vastassa ja lähdettiin tutustumaan Riian vanhaankaupunkiin jalan ja kuultiin myös kaupungin historiaa. Tämä opastettu kierros kuului matkan hintaan ja kyllähän se on vaan niin, että opastetuista kierroksista saa niin paljon enemmän irti verrattuna omatoimiseen kiertelemiseen kaupungissa. 


Vierailu Riiassa oli itselleni neljäs kerta, joten jonkin verran tunsin entuudestaan kaupunkia, mutta tuli kuitenkin koettua taas paljon uuttakin. Onhan Riika erittäin kaunis kaupunki ja miten upeaa arkkitehtuuria siellä onkaan. Kannattaa todellakin katsoa lähemmin talojen kauniita yksityiskohtia ja nostaa katseensa myös yläilmoihin, erityisesti vanhojen jugendtalojen kohdalla.  



Hotelli Riiassa - Radisson Blu Latvija



Lounaan ja pienen kaupunkikierroksen jälkeen olikin aika suunnata hotelliimme Radisson Blu Latvijaan, joka sijaitsee heti ortodoksikirkon vieressä keskeisellä paikalla, joten Riian tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

 Hotellissa on kaksi eri osiota, ns. uusi puoli, jossa mekin yövyimme sekä ns. vanha puoli, jonka 26. kerroksessa sijaitseva Sky Baarista avautuvat upeat näkymät Riian kattojen ylle.

Huoneemme oli tilava ja moderni ja oikeastan ainoa miinutekijä siinä oli, että se sijaitsi 2.kerroksessa ja näkymä oli viereiselle parkkipaikalle. Lisäksi liikenteen melu kuului sisälle vähän ikävästi, koska heti ikkunan alla oli vilkasliikenteinen katu ja liikennevalot, jossa autot jarruttivat ja kiihdyttivät. Pienen neuvottelun jälkeen saimmekin sitten vaihtaa huonetta toiseksi yöksi ns. hotellin vanhalle puolelle, josta avautui upeat näkymät kaupungille. Kyseinen huone oli vähän tätä ensimmäistä pienempi, mutta hyvin mahduttiin sinne kuitenkin ja maisemat peittosivat mennen tullen edellisen huoneen näkymät.


Vinkkinä, että vaikka ei tässä Hotel Radisson Blu Latvijassa yöpyisikään, niin kannattaa ehdottomasti käydä  vierailemassa hotellin Sky Baarissa tai viralliselta nimeltään taitaa olla Skyline Bar. Sinne ei ole sisäänpääsymaksua ja jo itse ylösmenomatka maisemahisseillä on elämys. Mikäli tänne suuntaa viikonloppuna, niin kannattaa varautua pieneen jonottamiseen, koska baari on tosi suosittu. 



Päivä 4: Riika ja Jurmala


Neljäntenä reissupäivänä ohjelmassa oli vapaaehtoinen retki Jurmalaan omalla Pohjolan Matkan bussilla sekä omatoimista ohjelmaa Riiassa.  Riikan ravintolasuosituksista kirjoittelen vielä oman blogipostauksensa. Käytiin nimittäin testaamassa kaksi Michelin Guidesta löytyvää ravintolaa, jotka kannattaa pitää mielessä tuonne päin matkustaessa. 

Riian parhaat nähtävyydet


Riian vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde ja täynnä upeita nähtävyyksiä. Kapeat mukulakivikadut, historialliset rakennukset ja viehettävät ravintolat luovat tunneman, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat.


Raatihuoneen aukiolla sijaitseva Mustapäiden talo on yksi Riian tunnetuimmista ja varmaan myös yksi kuvatuimmista rakennuksista. Rakennus kärsi mittavia tuhoja toisessa maailmansodassa ja se purettiin kokonaan neuvostomiehittäjien toimestaja. Talo rakennettiin kuitenkin uudestaan 1990-luvulla ja se valmistui 1999 Riian kaupungin 800-vuotisjuhliin. 



Riiassa riittää myös kirkkoja ja ovat toinen toisiaan upeampia. Erityisesti Riian tuomiokirkko ja Pyhän Pietarin kirkko ovat todellisia mestariteoksia.


Riian vanhassakaupungissa pitää tietysti käydä katsomassa myös Mustan kissan taloa, jonka katolta löytyy pyllistävä musta kissa. Legendan mukaan talon omistaja, varakas liikemies, oli suljettu ulos Suuresta killasta, paikallisesta kauppiaiden liitosta. Kissa oli alunperin asetettu katolle pyllistämään halveksivaksi killan rakennusta kohti. 



Riian Kristuksen syntymän katedraali rakennettiin vuosina 1876–1884, ja se on yksi suurimmista ortodoksikirkoista Baltian alueella. Kirkko rakennettiin Venäjän keisari Aleksanteri II aikana, ja sen tarkoituksena oli palvella Riian kasvavaa ortodoksiyhteisöä. Katedraali edustaa bysanttilaista arkkitehtuuria, ja sen suunnitteli arkkitehti Robert Pflug. Kirkon kultaiset kupolit ja koristeelliset yksityiskohdat tekevät siitä yhden Riian tunnistettavimmista maamerkeistä. 


Vapauden muistomerkki, joka kohoaa 42 metriin, on symboli Latvian itsenäisyydelle ja se on omistettu itsenäisyystaisteluissa kaatuneiden muistolle. Muistomerkki esittää jumalatarta, joka kannattelee kolmea tähteä.


Riiassa kannattaa ehdotommasti käydä kokeilemassa myös kanavaristeily, jossa kuljetaan mutkikasta kanavaa pitkin lukuisten siltojen ali ja samalla voi ihastella kaupunkia vähän eri pespektiivistä. 

Tällä kertaa ei tähän aktiviteettiin ehditty, vaan ihailtiin kauniita puisia veneitä vain maalta käsin.


Riian keskusta on ihanan vehreä ja keskustan sydämestä löytyykin monia hyvin hoidettuja puistoja kukkaistutuksineen. Puistoissa voi myös bongata upeita patsaita sekä suihkulähteitä ja käydä vaikka piknikillä lämpimänä kesäpäivänä ja ihastella vierestä lipuvia kanavaristeilyveneitä.


Riian Oopperataloa kannattaa käydä myös ihastelemassa, vaikka ei olisikaan oopperan ystävä. Vuonna 1882 valmstunut uusklassinen oopperatalo sijaitsee aivan Riian sydämessä, hotelli Kempinskin vieressä. 

 Itse kävin siellä muutama vuosi sitten ja siitä kokemuksesta löydät enemmän täältä blogipostauksestani klik. Tarjolla on paljon tasoikkaita ooppera- ja balettiesityksiä ja lippujen hinnat ovat aivan eri luokkaa mitä Suomessa.


Jurmala



Jurmala, Latvian viehättävä rantakaupunki, on tunnettu upeista hiekkarannoistaan, kauniista pitsihuviloistaan sekä kylpylöistä. Valitettavasti nyt ei ehditty testata kylpylöitä, vaan piipahdimme Jurmalassa vain parin tunnin kierroksella ja katselimme bussin ikkunoista kauniita taloja ja kävimme jätskillä Jurmala pääkävelykadulla.

Jurmala sijaitsee n. 30 min ajomatkan päästä Riiasta, joten tuonne on helppo tehdä myös päiväretkiä omatoimisestikin.



Päivä 5: Paluu Suomeen


Viidentenä päivänä olikin sitten jo kotiinlähdön aika ja hypättiin bussin kyytiin klo 5.30 aamulla hotellin aamiaslaatikot mukanamme. Kuskimme oli vielä keittänyt meille autoon kahvit, joten aamupala menikin kivasti tien päällä. 

Matka Riiasta Tallinnaan kesti n. nelisen tuntia kahdella pysähdyksellä, joten ei ollenkaan paha matka ajallisesti. Tallinnassa oltiinkin sitten jo klo 10 aikoihin, joten meille jäi vielä ruhtinaallisesti shoppailuaikaa Tallinnassa, koska laivassa piti olla vasta klo 13.

Paluumatkalla nautimme vielä Tallink Siljan buffetissa lounaan ja ehdimme tietysti vielä käydä ostamassa viime hetken tuliaiset laivan tax freestä. 

Pohjolan Matkan järjestämä bussireissu Tarttoon ja Riikaan oli kyllä täydellinen tapa viettää laatuaikaa tyttären kanssa ja luoda unohtumattomia yhteisiä muistoja. Matkan helppous ja mukavuus tekivät siitä stressittömän ja nautinnollisen kokemuksen. Ihanaa kun itse ei tarvinnut ajaa mihinkään eikä varata hotelleja, vaan ne kuuluivat valmiiseen matkapakettiin. Riitti, että pakkasi laukut ja nosti ne satamassa bussin kyytiin ja lähti matkaan. Sanoisin myös, että hinta-laatusuhde matkan osalta oli myös kunnossa ottaen huomioon mitä kaikkea matka piti sisällään ja oli myös kiva todeta, että bussilla matkaaminen Latviaan asti ei ollut ollenkaan paha rasti, vaan lähtisin kyllä uudestaankin.

Kiitos Pohjolan Matka!

5 kommenttia:

  1. Ai että, kuulostaapa hyvältä. Tässä olen muutenkin miettinyt Baltiaa matkakohteeksi, niin joku tällainen voisi olla mainio vaihtoehto. Pitää laittaa harkintaan!

    VastaaPoista
  2. Arvostan. Hyvin on onnistuttu näkemään paljon yhdellä reissulla. Tartto on jäänyt minulta käymättä. Viime käynnin jälkeen olen nähnyt paljon Riikaa osana hardbass-musiikkivideoita, etenkin uamee käyttää niitä, esimerkiksi "Eastern Europe don't have roads". Oliko uusi vuosi tai jotain, niin uamee latasi striimin, jossa hän kävelytti koiraansa Riiassa. Sitä kautta olen tutustunut myös Riian lähiöihin.
    Joka paikassa kyllä puistot kiinnostavat minua kaupungeissa eniten.

    VastaaPoista
  3. Tuntuu helpolta matkanteolta. Hienoa tuo kirkon tiloja käyttävä kesäteatteri, minä olen joskus nähnyt Evitan Tarton raatihuoneen torilla.

    VastaaPoista
  4. En ole ollut pitkien automatkojen, en edes bussimatkojen, ystävä, mutta tuollaiset 4 tuntia kyllä vielä menee. Tartossa kävimme omatoimisesti muutama vuosi sitten bussilla Tallinnasta ja hyvin toimi! Myös välin Riika - Vilna olemme joskus taittaneet bussilla. Samainen bussi taisi silloinkin jatkaa Varsovaan asti, jolloin matka-aika olisi tainnut olla jo luokkaa 10 tuntia ja olimme ihan onnellisia päättäessämme matkamme Vilnaan :-)
    Kivoja kaupunkeja muuten kaikki, niin Tartto, Riika kuin Vilnakin.

    VastaaPoista
  5. Onpa kiva konsepti Pohjolan Matkalta! En ollut tästä tietoinenkaan, mutta olen mennyt toisella yhtiöllä Tallinnasta Riikaan. Mutta tässähän on kiva, kun koko reissu on ohjattu ja tosiaan voi vaan nauttia itse lomasta. Just hyvä! :) Tarto näyttää tosi kivalle ja oikein nolottaa myöntää, etten ole vielä käynyt siellä...

    VastaaPoista