maanantai 3. heinäkuuta 2023

Matkavinkit Itä-Viroon Virumaalle


*Yhteistyössä Visit Virumaa/pressimatka*

Suomenlahden rannikolla Tallinnasta itään sijaitsee matkailualue nimeltään Virumaa. Uudelleenitsenäistymisen jälkeen Virumaa on ollut pitkään Tallinnan, Saarenmaan ja Pärnun varjoissa, mutta nykyään nostaa päätään myös enenevässä määrin kiinnostavana matkailukohteena, jolla on tarjota hienoja elämyksiä. Alueelta löytyy niin kartanoita, käsityöläisten työpajoja, kauniita maisemia, kylpylöitä, linnoituksia kuin upeita makuelämyksiä. Lisäksi alueelta löytyy Narvan kaupunki heti Venäjän kupeesta sekä Narva-Jõesuun kylpylät ja lähes kahdeksan kilometriä pitkä pehmeä Suomenlahden rantahietikko, joka muistutti mielestäni todella paljon Latvian Jurmalaa. Ja pienenä knoppitietona, että Viron suomenkielinen nimi juontaa juurensa juurikin Virumaan nimestä ja Virumaan voidaankin sanoa olevan Viro pienoiskoossa. 

Kolmipäiväisen reissumme aikana ehdimme tutustua myös neljään Viron Virumaalla sijaitsevaan kartanoon ja niistä löydät oman postauksen täältä klik. Siellä esittelyssä Viron kartanoista Sagadin, Palmsen, Jänedan sekä Sakan kartanot.


Vergin satama ja boutique hotelli/ravintola Wirkes 


Meidän kolmen päivän Virumaan matka alkoi Vergin satamassa sijaitsevasta ravintola Wirkesistä, jossa nautimme ehkäpä koko matkan parhaan lounaan. Eikä ihme, nimittäin ravintola Virkes löytyy myös Viron parhaiksi luokiteltujen ravintoloiden listalta eli White Guidesta. Keittiömestarina toimii Lauri Loit sekä hänen nuorikkonsa Kelli Suigusaar. Satamaravintola Wirke´s sijaitsee meren rannalla 92 km päässä Tallinnasta ja 37 kn päästä Rakverestä. 

Täällä pääsimme nauttimaan mm. nokkakalaa, josta en ollut ennen edes kuullutkaan, mutta suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan, jos sitä sattuu olemaan tarjolla.

Ravintola Wirkesin yläkerrasta löytyy myös ympärivuoden auki oleva boutique hotelli, jonka huoneet olivat sisustettu ihanan merihenkisesti eikä huoneiden hinnat huimanneet päätä.


Ravintolan puolelta löytyy entisestä merimiinasta tehty takka ja oikean puolen kuvassa komeilee kertomani nokkakala eli nokkahauki. 

Rakvere


Rakvere on Viron viidenneksi suurin kaupunki hieman alle 16.000 asukkaan kera ja se sijaitsee n. 100 km päässä Tallinnasta. Vaikka Rakvere on pieni, niin se on Viron historian kannalta merkittävä paikka ja kiva matkakohde varsinkin kesäkautena.

Rakveren linna


Rakveren päänähtävyys on ehdottomasti Rakveren linna, joka näkyy upeana mäen päällä. Pientä pääsymaksua vastaan pääsee tutustumaan myös linnan sisäpihalle. 1200-luvulta peräisin olevat linnanrauniot museoineen oli mielenkiintoinen kohde ja sen ritaripuistossa pystyy kokemaan 1500-luvun elämää. 



Ehdimme tutustua pikaisesti myös Rakveren keskustaan ja vierailla Pyhän Kolminaisuuden kirkkossa.


Kahvila-konditoria Päts


Jos olet Rakvereen asti päätynyt, niin sieltä ei voi poistua kokematta herkkullista kahvila-koditoria Pätsiä. Saimme maistella useita heidän tuotoksiaan ja olivat kyllä jotenkin aivan erilaisia mitä meillä Suomessa ollaan totuttu nauttimaan ja tämä nyt hyvällä tavalla sanottuna. Kahvilan herkut eivät olleet mitenkään ällön makeita ja niitä olisi voinut maistella vaikka kuinka paljon. 

Kahvila-konditoria Päts sijaitsee heti juna-asemaa vastapäätä, joten siihen on helppo tulla ja myös vierestä löytyy iso parkkipaikka.


Toilan Oru-puisto


Toilan Oru-puisto käsittää n. 70 hehtaarin alueen, jossa voi kävellä sekä tutustua erilaisiin puu-ja pensaslajeihin. Oru-puistossa pääsee tutustumaan myös entisaikojen upeaan palatsiin vuodelta 1899, joka toimi Viron entisen presidentin Konstantin Pätsin kesäasuntona. Vaikka upea palatsi tuhoutui toisessa maailmansodassa, virtuaaliselle aikamatkalle pääsee vr-laseilla ja ne päässä pääsee kokemaan palatsin upeuden niin sisältä kuin ulkoa. 


Sillamäe


Sillamäe on Narvan lähellä sijaitseva neuvostoaikojen salattu atomikaupunki. Sillamäessa rikastettiin uraani Neuvostoliiton sotateollisuuden käyttöön ja kaupunki oli suljettu ulkopuolisilta vuoteen 1991 asti.

Arkkitehtuuriltaan Sillamäki edustaa stalinistista uusklassimia. Kaupungissa kannattaa käydä tutustumassa meren rantaan asti vievällä rantapromenadilla, joka onkin aika uhkea kaupungin kokoon nähden.


Narva



Viron kolmanneksi suurin kaupunki Narva on kahden naapurikansan kulttuurien kohtaamispaikka Venäjän läheisyyden takia. Viron ja Venäjän erottaa vain Narvajoki, jonka yli pääsee maat erottavaa siltaa pitkin. Narvan voidaan sanoa olevan Viron venäläisyyden keskus, koska 90 prosenttia narvalaisista puhuu äidinkielenään venäjää.

Viron ja Venäjän rajalla on komeat linnoitukset. Viron puolelta löytyy 1270-luvulla perustettu Hermannin linnoitus Pitkän Hermannin torneineen ja vastarannalla Venäjän puolella on Iivana Suuren rakennuttama Ivangorodin linnoitus vuodelta 1492. 



Ehdimme pistäytyä myös jokavuotisilla Narvan maut ruokafestareilla, jossa 3 euron maistelulipukkeilla sai nauttia makoisia annoksia.


Narvajoki erottaa Viron ja Venäjän. Virallista rajaa joessa ei kuitenkaan mene, koska rajasopimukseen ei olla aikoinaan päästy.


Narva-Joesuu


15 km päästä Narvasta Narvajoen suussa sijaitsee Narva-Joensuun kylpyläkaupunki pitsihuviloineen. Paikka on saanut myös lempinimen Pohjoinen Riviera Pietarin yläluokan viihtyessä tuolla alueella jo 1800-luvulla, jolloin ensimmäinen kylpylä myös avattiin. Itselleni paikka toi eittämättä mieleen Latvian Jurmalan pitkine hiekkarantoineen ja venäläisten omistamien isojojen omakotitalojen myötä.

Me siirryimme Narvasta Narva-Joensuuhun jokiristeilyn merkeissä. Risteilyaika oli hieman alle tunnin ja mentiin ihan Venäjän rajan tuntumassa. Maisemallisesti jokiristeily ei ehkä ole Venäjän puolelta kovin antoisa, vaan oli suurimmaksi osaksi enemmänkin pöpelikköä, mutta onhan jokiristeilyssä aina oma hohtonsa kuitenkin.



Kylpylähotelli Meresuu


Yöpyminen meillä oli Narva-Joensuu Meresuu kylpylähotellissa. Nautimme laadukkaan illallisen hotellin Melodiaan ravintolassa, jonka keittiömesterina toimii German Macharashvili, joka sijoittui viime vuonna toiseksi Viron Vuoden Kokki kilpailuissa.

Meidän aikataulu oli sen verran tiukka, että en ehtinyt testailemaan hotellin kylpyläpuolta tai hotellin tarjoamia hoitoja, joten ne jäänevät seuraavaan kertaan.



Hotelli Meresuusn kylpylähotellissa voi halutessaan nauttia myös romanttisen dinnerin 11. kerroksessa ja ihailla upeita merellisiä maisemia. 


Pirtumuseo MOE


Viimeisenä kohteena meidän Virumaan tutustumismatkalla oli pirtumuseo Moe ja sen viinatehdas. Moe on maailman toiseksi vanhin viinatehdas, joten tehtaalla on pitkät perinteet.

 Meoessa pääsimme tutustumaan tislaamon toimintaan, pirtumuseoon ja lopuksi tietysti maisteltiin talon omia tuotteita. Moe sijaitsee noin tunnin matkan päässä Tallinnasta.



Jos haluat tutustua meidän kolmen päivän Viron Virumaan retkeen vielä tarkemmin, niin kannattaa kurkata instagamin tilini kohokohdista Virumaan reissun storyt.

1 kommentti:

  1. Itä-Viro kyllä kiinnostaisi. Muutenkaan en ole kovin paljoa Virossa matkustanut Tallinnan ulkopuolella, kerran Tarttossa, Itä-Virossa tekemistä varmasti riittäisi, mutta turisteja ei turhan paljoa varmasti olisi, ainakaan verrattuna Viron tunnetumpiin kohteisiin.

    VastaaPoista