*Yhteistyössä Visit Virumaa/pressimatka*
Vuosisata sitten Virosta löytyi 1245 kartanoa ja nykyään suurin osa niistä on tuhoutunut tai pahasti rempallaan kiitos neuvostoajan, mutta onneksi Virosta löytyy myös upeita restauroituja kartanoita jälkipolvien vaalittavaksi. Tässä postauksessa esittelen teille neljä Viron kartoa, jotka sijaitsevat Virumaalla. Niille, joille Virumaa ei ole vielä tuttu, niin kyseessä on Suomenlahden rannikolla Tallinnasta itään sijaitsee matkailualue, joka ulottuu Narvaan asti Venäjän rajan tuntumaan.
Erityisesti 1700-luku on ollut Viron kartanoiden kulta-aikaa ja kartanoita hallitsi yleensä baltiansaksalainen yläluokka. Viinanpoltto oli yleinen kartanoiden tulolähde ja niitähän löytyi lähes jokaisesta kartanosta.
Rakastan itse kartanoita, joten olin todella innoissani päästessäni tutustumaan Viron kartanoihin syvällisemmin. Miten mielenkiintoista onkaan kuvitella yläluokan elämää tuolla ajalla ja kuulla kartanoiden historiasta kummituksia unohtamatta.
Tervetuloa mukaan Viron kartanokierrokselle!
Sagadin kartano
Sagadin kartanokokonaisuus (Sagadi mõis) sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa reilun tunnin päässä Tallinnasta (n. 90 km). Kartanon historia ulottuu n. 550 vuoden päähän ja ensimmäiset maininnat kartanosta ovat jo 1449. Varsinainen päärakennus on sijainnut nykyisellä paikallaan v. 1753 lukien ja se edustaa nykyään ulkoasultaan varhaisklassista tyyliä. Alunperin kartano oli rokokotyyliä, mutta restauroitiin myöhemmin uuteen tyyliinsä. Sagadin kartanohotellia isännöi nykyään Viron metsähallitus.
Kartanon päärakennuksesta toimii nykyään kartanomuseo, kartanon vaunuvajassta löytyy Viron metsämuseo ja alueella on myös hotelli sekä ravintola. Kartanoa ympäröi ranskalaistyylinen puisto lampineen, johon liittyykin mielenkiintoinen tarina. Nimittäin kyseinen lampi liittyy kartanonherran vaimolleen antamaan syntymäpäivälahjaan. Lampi kaivettiin yön hiljaisuudessa 122 orjan/talonpojan turvin ja maa kuljetettiin pois hevosilla, joiden kaviot oli peitelty kankailla, jottei syntymäpäiväsankari heräisi yöllä työn ääniin ja sai kokea aamulla todellisen yllätyksen.
Sagadin kartanon sisustus on upeassa 1800-luvun asussa, vaikka ei olekaan alkuperäistä kalustusta. Kartanon upeassa juhlasalissa pidetään lukuisia konsertteja ja on myös suosittu hääjuhlapaikka. Museokierroksella voi tutustua mm. kartanonherran sekä rouvan huoneisiin sekä sen ajan kylpyhuoneseen, josta löytyy mm. upea amme vesisäiliön ja suihkun kera.
Palmsen kartano
Lahemaan kansallispuistossa sijaitsee myös Palmsen kartano, joka oli ensimmäinen täysin kunnostettu kartanokokonaisuus puistoineen, puutarhoineen ja historiallisine rakennuksineen Virossa. Kartano kuului 1200-luvulta 1500- luvun alkuun Tallinnan Mikaelin nunnaluostarille ja toinen pitkäaikainen omistaja oli Pahlenien suku, jolla kartano oli 250 vuotta. Upeaa Palmsen kartanoa hallinnoi nykyään Virumaan museosäätiö.
Palmse on kyllä upea kokonaisuus muotopuutarhoiheen, maisemapuistoineen, lampineen ja huvimajoineen. Upean keltaisen päärakennuksen lisäksi kartanon mailta löytyy suuri määrä erilaisia rakennuksia. Yksi erikoisuus on kasvihuone, jossa kasvatettiin eksoottisia hedelmiä jo yli 100 vuotta sitten sekä vanhassa viinatehtaassa toimiva ravintola, jota mekin kävimme testaamassa.
Me pääsimme tutustumaan Palmsen kartanoon vähän syvällisemmin, koska yövyimme Palmsen kartanon mailla sijaitsevassa tilanhoitajan talossa, joka on peräisin 1820-luvulta. Vähän kyllä selkäpiirtä kuumotti yöpyä tuolla, koska kyllähän jokaiseen kartanoon tietysti kuuluu omat kummituksensa ja tämäkään kartano ei tehnyt poikkeusta.
Palmsen kartanosta löytyy entisajan jukeboksi, jonka musiikkitarjonnasta saimme myös nauttia.
Alakuvassa taitaa olla kartanon vanhimpia huonekaluja, nimittäin tämä upea ruokapöydän takana oleva kaappi on 1600-luvulta.
Palmsen kartanon pihalla omenapuun kukat olivat parhaimillaan. Alueelta löytyy perätä 34 eri virolaista omenalajiketta.
Palmsen kartanon majoitustilat löytyvät tilanhoitajan talosta, josta huoneita löytyy kahdesta eri kerroksesta. Jokainen huone oli uniikki niin kokonsa kuin sisustuksensa puolesta. Oman tunnelmansa toivat narisevat lautalattiat ja upeat pyöreät ikkunat, joista minulla oli suora näkymä lammen reunalla sijaitsevaan huvimajaan. Aamiainen tarjoiltiin entisessä viinatehtaassa.
Sakan kartano
Viron kartanoiden helmiin kuuluu Sakan kartano Ontikan rantatörmän reunalla Suomenlahden rannalla, jolla on pitkä historia. Saka on yksi harvoista virolaisista kartanokomplekseista, jotka on kunnostettu kokonaan. Neuvostoajan jälkeen neuvostorajavartiat jättivät poistuessaan vandalismin tuhoaman kartanokeskuksen, jota restauroitiin noin kymmennen vuotta upeaksi matkailukokonaisuudeksi.
Sakasta löytyy nykyään jos jonkinmoista majoitustilaa sekä holvikattoisessa kellarissa on oma ravintola. Italialaista renesanssia edustava Sakan kartanon päärakennus aukesi yleisölle vuonna 2010 perusteellisen remontin jäljiltä. Päärakennuksen huoneet on sisustettu aikaansa sopiviksi, mutta mikäli haluaa hieman modernimpaa sisustusta, niin Sakan kartanon mailta löytyy myös viereinen 3 tähden hotellirakennus, josta löytyy 29 huonetta sekä pieni kylpyläosasto.
Mikäli haluaa heittäytyä ihan huimapäiseksi, niin yöpyminen onnistuu myös vanhassa armeijan rajavartiotornissa Meretornissa, josta löytyy myös kokouskeskus. Kolmikerroksisesta meritornista löytyy kaksi skandinaavistyylistä huonetta.
Ja budjettimatkailijoille Sakan kartanon mailta löytyy kesäisin myös asuntovaunu- ja leirintäalue sekä luontopolku, joka laskeutuu hiekkarannalle.
Meritornin huoneet on sisustettu skandityylisesti.
Jänedan kartano sekä puutarha- ja kukkamarkkinat
Jänedan kartanon punatiilinen päärakennus on rakennettu vuosina 1913-1915. Saimme kuulla Jänedan kartanossa mielenkiintoisen tarinan menneistä ajoista. Jädedan herraskartanon tiellä surmattiin vuonna 1919 salaperäissä oloissa itse kartanoherra Aleksander von Benckendorff. Historian kirjoihin kartano on jäänyt kuitenkin enemmänkin hänen leskensä Marian ansiosta, joka vietti ns. iloista elämää ja tuli tunnetuksi maailmankuuluisista rakastajistaan kuten Herbert Wellsistä ja Maxim Gorkista.
Myöhemmin Jänedan kartanossa toimi maatalouskoulu useita vuosikymmeniä ja juurikin tuon ansiosta rakennus välttyi myös rapistumiselta, toisin kuin niin monelle muulle upealle Viron kartanoille kävi neuvostoaikana.
Nykyisin Jänedan kartanon alueelta löytyy mm. käsityökeskus sekä kartanon työhevosten tallirakennukseen tehty ravintola, jossa mekin nautimme lounaan. Mikäli haluaa päästä tutustumaan itse kartanoon ja museoon, niin tutustumiskierrokset pitää tilata enakkoon.
Alueella järjestetään myös joka toukokuu Jänedan puutarha- ja kukkamarkkinat, jossa mekin ehdimme piipahtaa. Nopean hintavertailun ehdin myös tekemään ja hinnat olivat hieman Suomen hintoja edullisemmat.
Olipas kyllä mielenkiintoinen kartanokierros Virumaalla ja saimme kokea upeita kohteita. Ja tässä ei tietysti ollut vielä kaikki mitä saimme kokea kolmen päivän reissullamme, joten stay tuned.
Seuraavassa postauksessa tutustumaan vielä tarkemmin Virumaan muuhun tarjontaan kartanoiden lisäksi ja vieraillaan mm. Rakveressä, Sillamäessä, Toilan Oru-puistossa sekä Vergin satamassa ja tietysti Narvassa sekä Narva-Joensuussa.
Niin ja jos olet suuntaamassa näihin kohteisiin, niin muistathan tarkistaa kaikkien kartanoiden sisäänpääsymahdollisuudet ja ajat etukäteen.
Ai että, näyttääpä tuo kartano hienolta. Mieluusti sitä itsekin siellä viettäisi aikaa vastaavissa paikoissa. Viime viikolla päästiin yöpymässä tosi kivassa kartanossa Imatralla, suraavaksi testataan Someroa.
VastaaPoistaHieno reissu, Sagadissa olen käynyt talvella ja se oli vaikuttava myös harmaana tammikuisena päivänä. Kyllä Viro on hieno matkailumaa ⭐️
VastaaPoistaEhtiikö yhden päivän aikana käydä kaikissa kartanoissa? Pääseekö julkisilla vai olisiko paras vuokrata auto?
VastaaPoista