maanantai 7. syyskuuta 2020

Cindi Family polttava wc mökin ulkohuussin tilalle

             Yhteistyössä Separettin kanssa

Polttava wc Cindi family

Mitä ulkohuussin tilalle

Polttava wc

Jihuu! Vihdoin ja viimein koko kesän kestänyt mökin veskiprojekti on valmis. Meidän kesämökki on ottanut nyt ison harppauksen nykypäivään wc:n rintamalla. Mökiltä löytyi aiemmin vain ulkohuussi, jonka tyhjentäminen jää jossan vaiheessa minun harteillen, sitten kun aika jättää isästäni. Jotain olisi keksittävä ajoissa sen ikävän ulkohuussin tyhjennysurakan tilalle. Vesivessaa en lähtenyt edes harkitsemaan, koska se vaatisi kalliita vesiliittymiä ja viemäröintejä sekä kallioiden räjäyttämistä, vaan piti keksiä jokin muu lähes saman tasoinen vaihtoehto, jonka käyttö ja tyhjentäminen olisi helppoa.  Valintani oli polttava käymälä, jonka lopputuotteena on vain tuhkaa. 

Oma valintani polttavan käymälän osalta oli ruotsalaisen Separettin valmistama Cindi Family, joka on yli 40 vuotta kehittänyt vedettömiä käymäläratkaisuja. Olin tutustunut polttavan wc:n toimintaan aiemmin jo messuilla, joka jäikin sitten muhimaan mieleeni. Polttavassa käymälässä jätökset poltetaaan korkeassa lämpötilassa erillisessä polttokammiossa, josta syntyvät kaasut johdetaan erillisen putken kautta katon yli oman poistailmaputken kautta. Ei enää sitä ulkohuussin epämiellyttävää hajua, joka varsinkin lämpimällä kesäsäällä tuoksahtaa aika voimakkaasti. Tämä on täysin hajuton. Ainoa mistä tulee vähän tuoksuja tuuletusputken kautta, on kun polttoprosessi lähtee käyntiin, mutta se ei siis ole mitään jätösten tuoksua, vaan polttoprosessin savun tuoksua.

Polttavan wc:n Cindi Familyn etuna on myös se, että se ei vaadi erillisiä lupia, vaan riittää, että sähkö on saatavilla. Se kestää myös talven pakkasessa, mutta silloin toki se pitää irrottaa tuosta tuuletusputkesta, jotta kosteus ja kylmyys ei pääse itse pyttyyn ja vahingoittamaan mm. akkua. Asennus on myös suht helppoa. Meillä nyt vähän kesti tämän polttavan wc:n asennus, kun päätettiin sitten viime metreillä rakentaa sille uusi eristetty rakennus ja minä rakentelin sitä isäni kanssa kesälomallani.  

Urakka lähti ensin siitä liikkelle, että piirisin ruutupaperille rakennuksen piirustukset isälleni ja hän  lähti sitten toteuttamaan sitä. Suunnitelma muuttui heti alkutaipaleella hivenen, kun rakennusta piti vähän pienentää, kun perustusten kaivuuhommissa paljastui vesiputket ja ei haluttu laittaa rakennusta juuri siihen kohtaan. Koko kesälomahan tämän parissa sitten hurahti, kun isällänikin on jo ikää ja pikkuhiljaa urakoitiin tuota eteenpäin. Minä lähinnä hoidin villoituksen leikkaamisen ja laittamisen, paneelien naulaamiset ja maalaukset ja isäni kaikki muut. Apupoikana hääri myös välillä esikoinen, mutta hän livahti aina silmän välttäessä muihin puuhiin. Rakennuksen valmistuttua, piti sitten vielä laajentaa talon terassia, että pääsee ns. kuivin jaloin uuteen hienoon veskiin.


Ennen jokaista käyttöä, asennetaan pussi istuinsäiliöön, johon ns. tarpeet tehdään. Tämän jälkeen pussi sisältöineen painetaan polttosäiliöön ja valitaan iso tai pieni poltto riippuen tarpeesta. Polttoaikaa voi myös itse säätää sopivaksi, mikäli tehtaalla asennettu aika ei ole sopiva.

Pöntössä on LCD-näyttö ja helppokäyttöinen valikko, josta säädetään mm. pöntön polttoajat ja näyttökieli. Näyttö ilmoittaa myös koska on aika tyhjentää tuhkasäiliö je tilata huolto. 

Cindi Family on kehitetty nimenomaan perhekäyttöön ja sen kapasitetti on laskettu vastaamaan 6 henkilön tarpeita vapaa-ajan asunnolla. Ja sitä voi käyttää myös heti, vaikka toinen olisi juuri tehnyt tarpeensa. Meillä ainakin on juurikin aamulla sellainen vessaralli käynnissä, että wc pytyn on oltava aika nopeasti uudelleen toimintakunnossa.


Cindi Familyn asennus

Polttavan wc:n pystyy asentamaan myös ihan sisätiloihin esim. komeroon, kunhan siitä saa poistoilmaputken vedettyä ulos. Cindi Family on IP 44-luokiteltu, joten sen voi periaatteessa asentaa myös kylpyhuoneeseen. Tosin ei tietenkään ihan suihkun viereen siten, että siihen tulee suoraan vettä. 

Meillä tämä tuuletusputki tulee nyt ulkoseinää pitkin ulos ja on erillisessä rakennuksessa talon kyljessä kiinni.


Cindi Family polttavan wc:n lisävarusteisiin kuuluu myös seinälle kiinnitettävä polttopussien teline, jossa pussit saa säilytettyä kätevästi esillä.

Ulkohuussin sisustus


Mökin wc:n sisustus

Uuteen veskiin tuli vähän beach henkisyyttä vanhoilla koristeilla, jotka kaivoin saunan pukuhuoneesta. Olen joskus raahannut ne Jenkeistä asti, joten olikin kiva saada niille nyt ihan uusi tila, kun ne vähän hautautuivat pukuhuoneen sekamelskaan.

Leikkimökistä puolestaan löytyi joskus huutokaupasta ostamani vanha lipasto, joka tuli entisöityä ajat sitten uuteen uskoon. Lipasto olikin oiva tuonne ja leikkimökkiinkin tuli lisää tilaa. Lipastoon saa nyt sujautettua wc-paperit ja muut tilpehöörit piiloon. 

Wc:n nurkkaan päätyivät myös muutama maitotonkka, joista toinen taitaa olla alunperin äitini kotitalosta n. kilometrin päästä meidän mökistä. Peilin päälle viriteltiin vielä valoläppä, joka tuo wc-tilaan myös kivasti lisää valoa.


Kyllä meidän nyt kelpaa mökkeillä uuden uljaan veskin kera!

3 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet ollut polttavan wc:n käytöstä? Pystyykö käytännössä käymään useampi ihminen peräjälkeen? Entä pitääkö polttoprosessi käynnistää jokaisen käynnin jälkeen? Kauanko poltto kestää? Onko wc tukeva? Mitä tarkoitit, että wc pitää kytkeä irti talveksi tuosta tuuletusputkesta? Kiitos etukäteen!

    VastaaPoista
  2. Energian kulutus? Sähkö maksaa paljon, voisitko antaa tietoja virrankulutuksesta, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Sisävessa on kyllä kiva. Mutta eikö tässäkin tarvitse käyttää sitä muovipohjaista kakkapussia? Ja tähän pitää polttaa joka käytön jälkeen? Paljonko ulos tulee hajua, ei olisi kivaa joutua esim grillaamaan ja syömään kakkasavu pilvessä

    VastaaPoista