Eilen oli erittäin mielenkiintoinen ilta. Osallistuin nimittäin ASUSin järjestämään yhteistyökamppanjaseminaariin, jossa aiheena oli miten kasvattaa oman blogin näkyvyyttä hakukonemaailmassa. Erittäin mielenkiintoinen alue ja itse en ole tuota edes hirveästi miettinyt, koska olen lähinnä sunnuntaipäiväbloggaaja, joka ei ansaitse elantoaan bloggauksesta ja päivätyö löytyy ihan muualta kuin bloggauksen parista. Lisäksi nykyään on aina niin hirvittävä kiire töiden jälkeen kolmen lapsen äitinä, että bloggaamiselle ei vaan tahdo löytyä aikaa. Jo itse ruoan laittoa ja harrastuksiin kuskaamiset vievät niin paljon aikaa, että päivään ei jää oikeastaan yhtään vapaata hetkeä koneella istumiselle. Itselläni on herätys myös aamuisin jo ennen klo 6, niin nukkumattikin kutsuu jo viimeistään klo 22.30 aikoihin, joten arkisin yleensä koneella istuminen jää aika vähäiseksi. Telkkariakin tulee nykyään katsottua aika harvoin, paitsi aina maanantaisin on tietysti nähtävä Good wife, mutta siihenpähän tuo telkkarin ääressä vietetty aika melkeinpä jääkin. Yleensä nämä blogipostauksetkin ovatkin todella hutaisten tehtyjä sen enempää ajattelematta ja muiden blogeissa en ehdi juurikaan käymään, joten nykyään tämä koko blogimaailma on ollut vähän hiljaisempaa omalta kohdaltani. Pitäisikin ehkä vähän ryhdistäytyä tällä saralla ja ruveta oikeasti miettimään, että lähteäkö kehittämään tätä blogia eteenpäin vaiko lyödä pillit kokonaan pussiin. Toisaalta tästä bloggauksesta on tullut kuitenkin niin rakas harrastus ja sitä kautta löytänyt ihania ihmisiä elämäänsä, joten ehkäpä ainut vaihtoehto on, että jotain pitäisi ruveta tekemään tämän bloginkin eteen ja kehittyä. Hyvä ponnahduslaudan oman blogin kehittämiseen sai eilisestä ASUSin ensimmäisestä Next level of blogging with ASUS -workshopista, jossa puhujana toimi Aki Ovaska.
Oman blogin kehittämiseen ja blogin kävijämäärän kasvattamiseen hyvä ensimmäinen askel on tutustua Google Analyticsiin, joka kannattaa jokaisen bloggaajan ottaa käyttöön. Esim. bloggerin tilastot eivät ole luotettavia kävijämäärän laskureita, vaan yhteistyökumppani yleensä kysyy nimenomaan Google Analyticsin tilastoja. Bloggerin kävijälaskurit näyttävät valitettavasti yleensä huomattavasti paljon enemmän käyntejä, mitä todellisuudessa on ollut eli jollei sinulla ole vielä Google Analyticsiä käytössäsi, niin käyhän kipin kapin tutustumassa siihen. Googlen analytiikka voi tuntua aluksi erittäin sekavalta ja itsellenikin se on vielä vähän hakusessa, kun sieltä tuntuu aina löytyvän jotain uutta tietoa siellä vieraillessa ja workshopissa oppikin taas myös uutta sen käytöstä.
Blogin kehittämisen ja kävijämäärän kasvattamisen ensimmäinen askel voisi sanoa olevan, että ota selvää minkälainen lukijakunta sinulla on. Googlen analytiikka kertoo sinulle tarkalleen, että minkä ikäisiä ja mitä sukupuolta olevia kävijöitä sinulla on ja mitkä postaukset ovat lukijoitasi eniten kiinnostaneet ja kuinka kauan vierailijat ovat blogissasi keskimäärin vierailleet. Googlen analytiikasta löytyy myös välitön poistumisprosentti, mikä on blogeissa yleensä aika korkea ja hyvä lukema liikkuu jo 70-80 % välillä. Syy korkeaan lukemaan on se, että blogeihin päädytään usein juuri tiettyyn postaukseen sosiaalisten medioiden ja hakukoneiden avulla ja jotta lukemaa saa pienemmäksi, niin pitäisi luoda sellaista sisältöä, että lukija lukee myös muitakin postauksia, kuin mihin on tullut.
Googlen analytiikasta näet myös, että mistä blogiisi on tultu eli löytääkö myös googlen hakukone blogiisi ahkerasti (uudet kävijät) ja miten myös muista sosiaalisista medioista on päädytty blogiisi. Tätä kautta pystyt myös vähän arvioimaan, että mihin sosiaaliseen mediaan kannattaa ehkä panostaa enemmän.
Blogin kävijämäärän kasvattamisessa tärkeää on myös, että blogisi on hakukoneystävällinen. Itsekin toivoisin oppivani tuosta enemmän, koska nyt liikutaan erittäin vieraalla aihealueella. Mutta sen verran vinkkinä voisin mainita blogin kävijämäärän kasvattamisesta, että mieti ennen postauksen julkistamista hyvä hakusana, joka auttaa postauksesi löytymisessä ja käytä tätä hakusanaa myös postauksessasi tekstissä luonnollisella tavalla tekstin joukossa. Kiinnitä erityistä huomiota myös blogipostauksen otsikkoon. Hakusanoja ei saa kuitenkaan olla kyseisessä postauksessa liikaa, koska ne riitelevät keskenään ja pudottavat näkyvyyttä taas hakukonehaussa. Hakukoneet ymmärtävät nykyään onneksi hyvin myös suomenkieliset taivutetut sanat, joten hakusanojen viljelyn saa ujutettua luonnollisesti itse tekstiin. Lisäksi mikäli haluat näkyä googlen kuvahaussa, niin muista nimetä kuvasi hakusanaystävällisesti ja pienentää kuvat, koska isot kuvat hidastavat sivujen lataamista ja laskevat sijoittumistasi hakukonemaailmassa.
Muista myös linkittää muista sosiaalisista medioista ahkerasti blogiisi eli käytä esim. facebookia ja Instagramia ahkerasti blogisi markkinointikanavana.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli jollekin bloggaajalle apua ja lisää materiaalia löydät Next level of blogging with ASUS -blogista. Mikäli
aihe kiinnostaa syvällisemmin, niin ASUS järjestää syksyn mittaan neljä workshoppia,
joissa käydään läpi työkaluja ja keinoja bloggaamisessa kehittymiseen.
Workshoppien teemoina ovat mm. blogien kävijämäärien kasvattaminen SEO:n
avulla, Googlen analyytikan hyödyntäminen bloggaamisessa sekä
suunnitelmallinen sisällön luominen. Workshopeissa opitaan myös pienten,
bloggausarkea helpottavien niksien ja kikkojen avulla tehokkaammaksi
koneenkäyttäjäksi. Workshoppien parhaat vinkit tulevat löytymään myös Next level of bloggin with ASUS-blogista, jossa kannattaa käydä vierailemassa. Mitä parasta, workshoppeihin voi hakea kuka tahansa bloggaaja täyttämällä Next level of blogging with ASUS -blogista löytyvän lomakkeen.
Yhteistyössä ASUS |
Kiitos aivan mahtavasta postauksesta. Olen tosi paljon miettinyt viime aikoina juuri näitä juttuja, mutta kyllä ne vähän vaikeita ovat. Kaikki vinkit on tervetulleita!
VastaaPoistaKiva kuulla, jos vinkeistä oli hyötyä :) Nyt liikutaan kanssa itselleni aika vieraalla alueella, mutta onneksi tuolla sentään sai ihan hyviä käytännön neuvoja.
PoistaKiitti! Tästä olenkin yrittänyt hakea tietoa ja jotkin jutut ovatkin jo tuttuja, niin teoriassa:) Analyctics on hieman vaikeahkoa oppia käyttämään ja se vaatisi oman aikansa, mutta kuten kirjoititkin, niin ei tuo aika usein riitä!Lisäksi tarvitsisin hieman opastusta niiden tietojen tulkitsemisessa:)
VastaaPoistaVähän sama vika täällä, että mitenkä tosiaan tuo analytiikkaa sitten tulkitsee ja siellä kun on aika paljon tietoa, jonka päälle itse en ainakaan oikein ymmärrä. Täytyisi varmaan joskus yhdessä vähän miettiä noita koukeroita. Oli muuten kiva nähdä perjantaina Salvessa <3
PoistaTässä olikin kattava paketti koottuna. Kiitos siitä!
VastaaPoistaIhana iltaa sinulle <3
Kiva, jos näistä saamistani vinkeistä oli jotain hyötyä :)
PoistaHyvä tiivistys. Kiitos siitä.
VastaaPoistaKiva, jos vinkeistä oli hyötyä oman blogin kehittämisen kannalta :)
Poista