keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Luonnonkosmetiikasta


Olen nyt ihan hurahtanut luonnonkosmetiikkaan. Mitäs se sitten oikeasti tarkoittaa? Kyseessä on kosmetiikkaa, jonka lähtökohtana on, että käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmiselle kuin luonnolle, vesistölle ja eliöstölle, jonka vuoksi tiettyjä kemikaaleja ei käytetä. Myös termejä orgaaninen kosmetiikka tai luomukosmetiikka saatetaan käyttää. Luonnonkosmetiikan testausta eläinkokein ei sallita eikä raaka-aineita saa säteilyttää eikä geenimuunnella, ja tuotteiden täytyy olla mahdollisimman hyvin luonnossa hajoavia. 
Miksi luonnonkosmetikkaa on sitten parempaa kuin muu kosmetiikka? Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tulee olla muun muassa luonnonöljyjä ja -vahoja, hajusteiden, väri- ja säilöntäaineiden tulee olla luonnosta peräisin. Luonnonkosmetiikan ihonhoitotuotteissa ei käytetä esimerkiksi formaldehydin vapauttajia säilöntäaineena, silikoneja, parabeeneja, etoksyloituja emulgaattoreita (PEG-yhdisteet), keinotekoisia väriaineita tai hajusteita, EDTA:ta, parafiinia tai muita maaöljyjohdonnaisia kuten normaaleissa kosmetiikkatuotteissa. Eläinperäisten raaka-aineiden käyttö, jos sen hankkiminen aiheuttaa haittaa eläimelle tai se on peräisin elävän tai kuolleen eläimen elimistöstä, ei saa myöskään käyttää.

Luonnonkosmetiikan tuotteiden raaka-aineiden ja tuotannon täytyy noudattaa jonkun sertifiointi-organisaation kriteereitä, jonka vuoksi usein puhutaankin sertifioidusta luonnonkosmetiikasta. Nämä tunnistaa seuraavista alla olevista merkeistä. Sertifikaattien käyttö maksaa kuitenkin paljon ja eikä etenkään pienillä yrityksillä ole varaa hankkia sertifikaatin käyttöoikeutta. Näin ollen on hyvä pitää mielessä, että markkinoilla on  tuotteita ilman sertifikaattia vaikka ne täyttäisivätkin luonnonkosmetiikan vaatimukset.  


Luonnonkosmetiikkasertifikaatin myöntävien tahojen logot

Tieteellisesti on todistettu, että 85 % iholle levitettävistä aineista imeytyy elimistöön.  Eli se, mitä levitätte ihollenne, päätyy myös elimistöönne. Tätä ei monikaan tule ajatelleeksi. Valitaan kyllä mielellään luomuruokaa ja tuotteita missä on vähän lisäaineita, mutta sitten on ihan se sama mitä ihollensa laittaa. Oletteko muuten huomanneet, että kuinka monessa päivävoiteessa ja meikkivoiteessa on nykyään aurinkosuojakerroin, joka toisaalta rasittaa myös ihoa vaikka tietysti antaa suojaa uv-säteiltä. Itse nimenomaan haluaisin tuotteen, jossa tuota uv -suojaa ei olisi.  Tuollaista uv-suojakertoimen sisältävää voidetta ei pitäisi missään nimessä käyttää yövoiteena, koska yöllä ihon pitäisi levätä.  Eli älä ainakaan missään nimessä käytä sellaista päivävoidetta myös yövoiteena, jossa on tuo suojakerroin. Tutkimustenhan mukaan  aurinkorasvoista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä kun ne imeytyvät elimistöön eikä kukaan edes vielä tiedä mitä kaikkea ne voivat aiheuttaa.

Suurin osa kosmetiikka-asiantuntijoista on yhtä mieltä siitä, että ihonhoidossa pätee totuus – mitä puhtaampi, sitä parempi. Täten orgaaniset tuotteet tehoavat parhaiten. Koska luonnollisten tuotteiden vaikutusaineiden sisältö on orgaanisissa tuotteissa suurempi ja siten lähempänä ihon omaa struktuuria, pystyvät ne myös tukemaan paremmin ihon luonnollista solujen uudistamis-, kosteutus- ja suojaprosesseja. Nykyään on myös suosituksena, että kosmetiikan käyttöä tulisi välttää raskausaikana. Näinhän ainakin Tanskassa on. Moniko näin oikeasti loppujen lopuksi tekee? Ehkä tulevaisuudessa sekin on neuvolasta saatujen vältettävien tuotteiden listalla.

Itse olen nyt päätynyt sellaiseen lopputulokseen, että ryhdyn testailemaan erilaisia luonnonkosmetiikan valmistajia ja etsimään omalle iholleni sopivimmat tuotteet. Jos tällä keinoin pystyy edes vähän vaikuttamaan siihen, että elimistoon ei keräänny niin paljon haitallisia kemikaaleja, niin ilman muuta se on kannattavaa. Ensimmäisenä kokeilussa minulla on Santen kosmetikkaa. Siitä tulossa ihan oma postauksensa.



6 kommenttia:

  1. Hienoa, että postasit aiheesta;)!! Olen itse täysin noviisi luonnonkosmetiikan saralla, mutta se kiinnostaisi kovasti. Olinkin jo ehdottamassa, että postaisit kokemuksistasi eri merkkien/tuotteiden parissa, mutta lopussahan lupasitkin tehdä niin ajan kanssa!
    Aurinkoista kesää - Sante-postausta odotellessa;)

    VastaaPoista
  2. Elämänlanka: kiitos kommentistasi. Näin sen sähköpostissani, mutta täällä sitä ei nyt jostain syystä ole. Mihin lie hävinnyt. Itsekin olen ihan noviisi vielä tuolla luonnonkosmetiikka aluelle, mutta kovasti haluaisin oppia siitä lisää ja löytää hyvät tuotteet. Kerron sitten kokemuksiani.

    VastaaPoista
  3. Minulla on nyt käytössä Saksasta hankkimani Yalia-sarjaa päivä-ja yövoiteet ja oikein on olleet hyvät ja kevyet. Itsellä on pintakuiva sekaiho ja nämä on oikein loistavasti riittäneet kesäiholle. Hinta oli 3,90e/tuote Berliinissä, aivan ilmaista siis! Harmittaa Suomen hinnat. Nuo Santenkin voiteet oli n. 7e Saksassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsit, että on edullisia siellä. Suomessa on vaan kaikki niin paljon kalliimpaa :(

      Poista
  4. Minä olen kamalan allerginen monille voiteille ja meikeille, enkä uskalla kovin vaihdella itselleni sopivia merkkejä toisiin, mitä luulet uskaltaisikohan luonnonkosmetiikkaa kokeilla? Se niin kurjaa että oireet tulevat vasta usean päivän käytön jälkeen, eli pienestä voiteen testauksesta iholle ei ole apua, vaan purnukka on ensin ostettava ja kokeiltava sitä noin 10 päivää, sitten vasta allergia tulee esille ;(
    Ihanaa viikonloppua teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voih! Onpa harmi kuulla. Eipä oikein sitten auta, että saa pienen näytteen mukaan jos kestää n. 10 päivää ennen kuin ilmenee voiteen sopivuus. Luonnonkosmetiikka on valmistettu mahdollisimman puhtaista aineosista ja pyritty valkkaamaan sellaiset aineosat jotka eivät aiheuta allergiaa, mutta tietysti jos on tosi herkkä niin voihan noistakin varmaan tulla reaktioita.

      Poista